Bir tehlike kaynağı ve tehlike hakkında uyarıda bulunan işaretlere verilen isimdir. Her iş kolu çalıştığı yer, çalışılan malzeme ve ortam koşullarına bağlı olarak değişik riskler taşımaktadır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından risk faktörleri her daim göz önünde tutulmalıdır. Özellikle tehlikeli yerlerde çalışan kişileri ikaz etmek, bu şekilde tehlikeyi devamlı olarak göz önünde ve dikkat aralığında tutmak için uyarı levha sistemleri kullanılan etkili bir çözüm yöntemidir. Sarı uyarı ve ikaz levhaları, bu amaçla en çok tercih edilen uyarı levhaları olarak ortaya çıkmaktadır.
Kaliteli malzemelerden imal edilen, görsel olarak kalitesi yüksek olan uyarıcı levhalar, amaca hizmet eden, özellikleri ile tercih edilen önemli levha türleridir. Uyarıcı levhaların asılacağı yerde en az levhaların özellikleri kadar önemli bir husustur. İlgili yönetmeliklerde belirtildiği üzere işverenler, sağlık ve güvenlik işaretlerini uygun yerlerde kullanmak zorundadır. İş kazalarını önlemek bakımından hayati bir görev üstlenen uyarı levhalarının, ülkemizde son yıllarda kullanımları oldukça yaygınlaşma başlamıştır.
Uyarı levhaları, sahip oldukları etkili özellikler ile iş güvenliğini sağlayan önemli levhalardır. Kullanımları isteğe bağlı değil, zorunluluk taşıyan levha çeşitleri olarak kabul görmektedirler. Uyarı levhalarının, üstlendikleri hayati görev düşünüldüğünde kullanımları sırasında dikkat edilmesi gereken hususlara özen gösterilmesi ve riayet edilmesi oldukça önemlidir. Dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şöyle açıklanabilir:
- Fazla sayıda işaret birbirlerine çok yakın bir biçimde sıralanmamalı, yerleştirme düzenlerine dikkat edilmelidir.
- Işıklı bir uyarı levhası söz konusu ise, bu tarz bir uyarı levhası başka bir ışıklı levhanın çok yakınına konulmamalıdır. Aksi takdirde ışıklı levhaların dikkat çekme ve uyarı özellikleri bakımından birbirlerine engel olmaları, görevlerini istenildiği şekilde yerine getiremeyerek istenmeyen iş kazalarına neden olmaları durumu ortaya çıkabilir.
- Uyarı levhaların, hedeflenen amaca uygun olarak yeterli sayıda olması gerekir.
- Uyarı levhalarının bakım ve onarımlarının periyodik olarak en iyi şekilde yapılmasına özen gösterilmesi ve dikkat edilmesi şarttır.
Uyarı levhaları, amaçlarını en iyi şekilde gerçekleştirebilmeleri için en uygun olan ölçü formlarında imal edilen levhalardır. Diğer levha türlerine göre uyarı levhalarının ebatları, üstlendikleri görev düşünüldüğünde daha fazla öneme sahiptir. Uyarı levhalarının ölçüleri genel amaçlı kullanımlarında;
25 x 35 cm, 35 x 50 cm, 50 x 70 cm, 70 x 100 cm olarak imal edilmektedir. Acil çıkış levhalarının ölçülerinde ise 12 x 30 cm ve 18 x 45 cm ebatları öne çıkmaktadır. Fosforlu yangın levhalarının ölçüleri standart olarak 12 x 17 cm, 20 x 30 cm olarak üretilmektedir.
Her türlü uyarı levhalarını en uygun fiyat avantajları ile sektörde bu alanda yıllardır başarılı bir şekilde üretim ve satış aşamalarında faaliyet gösteren firmalardan satın alabilirsiniz. Seçimlerinizde en doğru ürünü, özellikleri ve ebatları ile seçmeniz önemli bir nokta. İnternet üzerinden kaliteli ve güvenilir satış hizmetleri ile bilinen firmaların internet sitelerini ziyaret ederek ürün seçeneklerini fiyatları ile birlikte inceleyerek rasyonel bir değerlendirme yapabilirsiniz. Doğru seçim ve doğru bir analiz ile ihtiyaç duyduğunuz uyarı levha sistemlerini bütçenize uygun ekonomik fiyatlar ile satın alabilirsiniz.
Uyarı levhası satın almak isteyenler, ekonomik fiyat seçenekleri ile kaliteli ve istedikleri ebatlarda çok sayıda çeşit ile www.hipas.com.tr sitesini ziyaret edebilirler. Hızlı bir teslimat süreci yaşamak, müşteri memnuniyeti odaklı bir alışveriş yapmak ve en uygun fiyata uyarı levha ve işaretlerini satın almak için en doğru adreslerin başında hipas.com.tr sitesi geliyor.
Uyarı levhalarının sabit ve kalıcı işaret levhaları, sarı ikaz levhaları gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Yasaklamalar, uyarılar, yapılması zorunlu olan işler, acil kaçış yollarının ve ilk yardım bölümlerinin yerlerinin belirtilmesi ile tanınması için uyarı levhalarının amaca uygun tasarlanan çeşitleri tercihen kullanılmaktadır. Engellere çarpma ve düşme riski bulunan yerler işaret levhası ve güvenlik rengi ile kalıcı olarak belirlenmektedir. İşaret levhaları, kullanıldıkları ortama uygun olarak, darbe ve hava şartlarına dayanıklı malzemelerden üretilmektedir.
İşaret ve uyarı levhalarının boyutları, nitelikleri kolayca görülebilir ve anlaşılabilir olmalıdır. Uyarı levhaları, acil çıkış ve ilk yardım levhaları, yangın uyarıcı levhaları, emredici levhalar ve yasaklayıcı levhalar şeklinde uyarı levha çeşitleri mevcuttur. Uyarı levhaları; kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve parlak turuncu olarak renklendirilerek anlam, talimat ve bilgi içerirler.